Måste vi anpassa våra drömmar till samhällets behov?

Kan du beskriva vem du är utan att berätta vad du jobbar med eller vilken utbildning du har?

Kommer du ihåg hur DU var innan samhället började forma dig?

Som barn fasade jag för frågan: Vad ska du bli när du blir stor? Det låter tillsynes som en enkel fråga men i mitt huvud haglade motfrågorna.

Måste jag bli något annat än det jag är nu? Är inte alla vuxna sig själva? När man är vuxen blir man någon annan då? Men jag gillar ju vem jag är nu…Varför måste jag bli någon annan i framtiden?

Det verkade helt obegripligt för mig på den tiden. Det är det fortfarande, när jag tänker efter… för det är där, just där, vi börjar förlora oss själva – långsamt men säkert inser vi redan som små barn att samhället vi ska växa in i är uppbyggt av människor som arbetar för att tjäna pengar så att de kan överleva, inte av människor som lever för att göra det de älskar. Och innan vi vet ordet av det har vi gått från att vara lekfullt glädjesökande till kort och gott arbetssökande.

Sjukvården behöver arbetskraft… Byggbranschen är lukrativ just nu…så vi anpassar våra drömmar till samhällets behov. Våra egna behov förpassas tillsammans med våra dagdrömmar, passioner och ”vilda fantasier” till skokartongen högst upp, längst in i mörkret under den gamla resväskan i garderoben.

På det här viset skapar vi i det långa loppet ett samhälle för människor som arbetar för att överleva ekonomiskt, inte för människor som lever för att göra det de älskar…

Låt oss dagdrömma lite. Hur skulle världen se ut om alla fick en möjlighet att göra vad de älskar…?

Ta fram skokartongen ur garderoben. Det är aldrig för sent att lära känna sig själv, att stå för det man är och att göra det man älskar. Öppna den och dela med dig.

Gordana Biernat

Kraft och Makt – Gordana Biernat

Be First to Comment

Leave a Reply